Hajklónozás, hajsokszorosítás, hajtüsző klónozás

Sikos Hajbeültetés Klinika tel: +36203733087 e-mail: info@sikos.hu

Hogyan lehet  egy hajszálból sok hajszálat készíteni? A kopaszság megszüntetésének jövőbeli lehetséges módszere a hajszálsokszorosítás. Hajklónozás újdonságok, információk, hírek.

  • dr. Sikos Géza a TV2 Mokka Habbal műsorában az örökletes kopaszodással kapcsolatos legújabb felfedezésről nyilatkozik.

Vannak férfiak, akik szégyellik, vannak, akik vállalják, és vannak, akik büszkék a kopaszságukra. Egy amerikai kutató az örökletes hajhullás okát kereste, és most úgy tűnik, rá is bukkant. Az ellenszer ugyan még nincs meg, de a jövőben elképzelhető, hogy őssejtes terápiával kezelhető lesz a hajhullás. A Mokka habbal vendége Dr. Sikos Géza hajbeültetés-specialista és Németh Lajos meteorológus.

Hajklónozással kapcsolatos tudományos fogalmak

Hajhullás, kopaszság, kopaszodás,  kezelésének pillanatnyi állása.

Az ember régóta küzd a kopaszság ellen, ősidők óta minden féle szert és hatóanyagot kipróbált -eddig sajnos lényegében eredménytelenül.

A leggyakrabban előforduló férfias típusú kopaszodás (és annak női formája) szinte mindenkit érint, az életkor előrehaladttával egyre többeket és egyre komolyabb mértékben, értve alatta  hölgyeket is.

A korszerű hajátültetés – hajbeültetés módszerekkel az elmúlt kb. 10 évben különleges eredményeket értünk el. A hajbeültetés férfiaknak  világszerte a legnépszerűbb plasztikai műtét, és egyre inkább terjed hölgyeknél is. A modern hajbeültetés sikerének titka a természetes és végleges hajashatás elérése a hajas fejbőrben lévő ún. hajtüsző egységek alkalmazásával, igen kifinomult mikrosebészeti technikák segítségével.

Azonban a hajbeültetés- hajátültetés műtéttel elérhető eredménynek jelenleg még sajnos korlátot szab az átültethető hajszálak (hajtüszők)  száma. Ezért  nagyobb hajhiányok esetén több műtét elvégzése lehet szükséges. Bár jó vizuális eredmény biztosítható még így is a legtöbb esetben, máskor azonban az eredeti sűrűség vagy a teljes hajas fedés nem érhető el.

A kopaszodás gyógyszeres kezelése jelenlegi ismereteik szerint nem tudja megoldani ezt a probémát.

Miért nem lehet az összes hiányzó hajszálat pótolni egy hajbeültetés műtéttel?

Csak azt a hajmennyiséget tudjuk egyszerre átültetni, ami az adóterületről a rendelkezésünkre áll. Az adóterületről általában összességében 5-7000 graft, kb 10-15.000 hajszál nyerhető ki  FUT "csíkvételi" és/vagy FUE egyenkénti kihúzásos műtéttel anélkül, hogy ott jelentős ritkulás vagy hegképződés alakulna ki. Ha azonban valakinek pl. 70. 000 hajszál hiányzik a fejéről, és egy műtéttel csak kb. 5000 hajszál ültethető át, akkor az nyilvánvalóan nem tudja a teljes hiányt pótolni, csak vizuális és részleges fedést érünk el.

További magyarázatok olvashatóak az alábbi linkeken:

* Mi biztosítja a hajátültetés (hajbeültetés) sikerességét?

*Mennyi hajat lehet átültetni hajbeültetés-hajátültetés műtéttel ?

Milyen irányú tudományos igénnyel végzett kutatások ismertek a kopaszság, hajhullás megszüntetésére?

Az elmúlt néhány évben igen jelentős a tudományos érdeklődés a hajhullás, hajnövekedés élettanának teljes megértése iránt és a hajklónozás működőképes technológiájának kifejlesztésére. Ezzel a hajhelyreállítás végső megoldásához lehetne eljutni: gyakorlatilag minden hajhiány pótolhatóvá válna. A kutatás több irányban folyik, több nagy kutatócentrum foglalkozik a kérdés megoldásával. A haj sokszorosítását sejt szinten kell megközelíteni, a megoldáshoz azonban ma még sok akadályt kell leküzdeni. Ennek egyik alapvető módszere az ún. sejtindukciós eljárás (Follicular Cell Implantation)

Ha nemcsak klónozással, hanem genetikai úton is kezelhető lenne a kopaszság, akkor már előre  meg lehetne akadályozni a kopaszodás kialakulását. Kutatások ezen a területen is folynak.

Mi az a hajklónozás?

A hajklónozás  köznyelvben (helytelen, de elterjedt szóhasználattal) azt  jelenti, amikor  a paciensből nyert néhány hajszálból sokkal több hajat állítanak elő. (A hajklónozás a szó valódi értelmét tekintve nem pontos elnevezés, de a közérthetőség kedvéért alkalmazzuk ezt a fogalmat)

Létezik működő hajklónozási módszer?

Egyenlőre még nem, jelenleg működő hajklónozási eljárás még nem elérhető. Szakmai körökben azonban nagy a remény, hogy lesz ilyen módszer a jövőben.

Mikor lesz mindenki számára elérhető a hajklónozás ?

Ebben a tekintetben nagyon eltérőek a vélemények. A hajklónozás, haj sokszorosítás  több kutatóközpontban áll a kutatások homlokterében.  Nyilvánvaló, hogy hatalmas felfedezés lesz, ha valakinek sikerülne ezt a problémát megoldania. Azonban emiatt a tudományos ismeretek nagy része titkos, vagy szabadalomhoz kötött, és ez gátolja is a fejlődést. Már több évvel ezelőtt voltak, akik közel álló megoldást jelentettek be, ehhez képest úgy tűnik, hogy a vezető kutatóintézetek még csak a fejlesztés –kutatás kb. felénél tarthatnak. 2012 végén úgy gondoljuk, hogy kb. 10 éven belül lehet megoldás. Igaz, ez volt a vélemény már  évekkel ezelőtt is....

A hajklónozás jelenlegi állása, akadályai

Új tudományos eljárás bevezetése, és annak az embereken való biztonságos alkalmazása igen bonyolult és hosszadalmas engedélyeztetési folyamat után lehetséges csak. Ez a folyamat hosszú időt vesz igénybe. A kutatási nehézségeken kívül igy az adminisztrativ nehézségekkel is meg kell küzdeni.

További részletek itt olvashatóak

Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookiek használatát a cookiekkal kapcsolatos irányelv értelmében.