A befogadó nyílások elkészítése, graftok tárolása, beültetése, hajvonal kialakítása

Sikos Hajbeültetés Klinika tel: +36203733087 e-mail: info@sikos.hu

A befogadó nyílások elkészítése és graftok beültetése a FUT és a FUE módszernél  ugyanúgy történik.

Részletesen képekben: A befogadóhely

1. Befogadó nyílások elkészítése

Az adóhelyről kinyert graftokat (hajtüsző, hajhagyma) ültetjük be a befogadóhelyen a hajhiányos, kopasz fejbőrbe. Ennek első lépése a befogadó nyílások elkészítése, mely a hajátültetés (hajbeültetés) egyik legfontosabb eleme.

Befogadó nyílások

 • A befogadó területen speciális mikrovésővel igen kisméretű (0.7, 0.8, 0.9 mm), éles szélű sebnyilásokat ejtünk, a graftokat egyenként ültetjük majd ide be.
 • Az ún. „lateral slit” (oldalirányú bemetszések) technikát alkalmazzuk, melynek segítségével egyrészt a legjobban tudjuk megőrizni a fejbőr vérellátását (amire nagy szükség van a regeneráció folyamán), illetve a megfelelő állásban, irányban, dőlésszöggel (30-45 fokban, de van ahol ennél élesebb vagy laposabb szögben) történő hajnövekedést. A graftok egymáshoz viszonyítva átfedéssel "zsindelyszerűen" kerülnek behelyezésre, amellyel a sűrű hatású hajas megjelenést biztosítjuk.
Lateral slit incisiók
 • Pontosan utánozni tudjuk a hajszálak növekedési irányát: a fejtető elülső részén előrefelé, a fejtetőn felfelé, az oldalsó és hátsó részeken lefelé nőnek, ezzel érve el a valódi természetes hatást.
 • Az elérhető eredmény szempontjából nagyon fontos, hogy milyen sűrűségű fedést tudunk biztosítani. Ezért arra törekszünk, hogy a graftszámot (hajszálszámot) és hajminőséget is figyelembe véve a lehetőség szerinti optimális  nyílássűrűséget biztosítsuk. Szoros és sűrű elhelyezést follikuláris graftok alkalmazásával tudunk elérni, mert ilyenkor nem kerül átültetésre felesleges bőrszövet a graftokkal.
 • Klinikánkon nagy sűrűségű hajbeültetést biztosítunk pacienseinknek. Az átlagos hajsűrűség kb. 80-100 follikuláris egység /cm2. A hajritkulás kb. 40-50 egység/cm2 -nél válik észrevehetővé. Eseteink egy részében tudjuk ezt a sűrűséget biztosítani, nagyobb területet fedésénél 25-40  graft/cm2 sűrűséggel, kiváló hatást adó, úgynevezett kozmetikai sűrűséget tudunk elérni.
"Lateral slit "technikával készült befogadó nyílások

2. A hajtüsző egység graftok beültetése (hajimplantáció, hajtranszplantáció) ultrafinom technikával

FUE hajbeültetés hajátültetés után két héttel beültetett graftok oldalról

 • Legelterjedtebb  a manuális (kézi), preciziós csipesszel történő beültetés, hajimplantáció, melyet klinikánkon is alkalmazunk.  Ez nagy nagyítású szemkontroll mellett történő ultrafinom, mikrosebészeti jellegű technika, mely nagy gyakorlatot, pontos végrehajtást igényel. Így nagy hajsűrűséget és teljes hajnövekedést tudunk  teljes eredményességgel biztosítani. Az átültetett hajhagymák legalább 95 -98% -nak megtapadása garantálható megfelelő technika alkalmazása mellett.
 • Léteznek ezen kívül különböző behelyező szerkezeteket (ún. implanter) alkalmazó technikák is, ilyen pl. az elsősorban  ázsiai paciensek, főként egy egyenes hajszálat tartalmazó graftjainak behelyezésére szolgáló ún. Choi implanter. Választott esetekben a Sikos Klinika is alkalmaz implantereket.

 

FUE hajbeültetés hajátültetés után két héttel a beültetett graftok oldalnézeti képe
Graftok beültetése, implantáció
 • Nagyon  lényeges, hogy a hajvételi eljárástól függetlenül igen kifinomult (ultrafinom) implantációs technikával dolgozunk, mely teljesen atrumatikus, a graftokat nem sérti és teljes épsegben kerülnek beültetésre. Ezzel a technikával nagy graftsűrűséget (hajsűrűséget) lehet elérni, amely a jó hajas fedéshez elengedhetetlen.
Graftok beültetése- implantáció

A műtéti technika természetesen igen lényeges az eredményesség szempontjából. Véleményünk szerint  minden olyan technika elfogadható és igazolhatóan szakszerűnek minősül, amely után teljes értékű, természetes és jó vizuális hatás érhető el. Ezért nem lehet kiemelni csak egyfajta módszert-technikát mint olyat, amely biztosan jobb lenne mint a többi. Ezzel szemben a felkészült hajbeültetés sebész többfajta módszert is ismer.

A Sikos Klinikán végzett eredményes hajbeültetés műtét záloga, hogy az adott pacienshez  leginkább illő módszerrel ép follikuláris egységeket (nem hajszálakat!!)  nyerünk ki az adóhelyről, ezek kellő mennyiségben és a megfelelő módon kerülnek átültetésre, mert csak így lehet biztosítani a hajbeültetés jó eredményét! A hajbeültetés sikere nem a kacifántos (egyébként is semmitmondó) elnevezésen, hanem a hozzáértő végrehajtáson múlik!

A graftok tárolása műtét közben

A fejbőrből kinyert follikuláris egység graftok túlélése rendkívül fontos a későbbi hajnövekedés szempontjából.

 • Az igen kicsiny szövetdarabok nagyon érzékenyek a kiszáradással szemben, így elsősorban folyamatosan nedves közegben kell tartanunk őket a beültetésig, sőt azután is. Ügyelünk arra, hogy a graftok kivétel után kb. 6 -7 órán belül beültetésre kerüljenek, mert ezután már csökken az életképességük. Ezért nincs jogosultságuk a maratoni hosszúságú műtéteknek: Ha túl hosszú lenne a műtét (estig- éjjelig tartana) akkor az érzékeny graftok sokkal  több időt lennének kénytelen a szervezeten kívül tölteni, amellyel jelentősen csökkenhet a túlélési esélyük. A paciensek számára is felesleges lenne a terhelés, nem beszélve a személyzet kocentráló képességének csökkenéséről. Nagyobb mennyiség átültetéséhez a 2 napos FUE műtét sokkal nagyobb biztonságot ad.
 • Hűtött oldatban tároljuk a graftokat, hogy a sejtlebomlási folyamatokat lassítsuk.
  A tároló oldat természetes fiziológiás összetételű, különleges anyagok alkalmazásának az ismert vizsgálatok szerint nincs érdemleges hatása.
 • Természetesen a graftok sérülését is el kell kerülni, hogy a teljes növekedést kapjunk. Erre garancia az általunk alkalmazott atraumatikus technika.

Az elülső hajzóna speciális kialakítása

FUE hajbeültetés-hajátültetés előtt FUE hajbeültetés után 8 hónappal a természetesen és sűrű hatással kialakított hajvonal
FUE hajbeültetés előtt
FUE hajbeültetés után 8 hónappal a természetesen és sűrű hatással kialakított hajvonal

Az elülső hajzóna kialakítása igen kényes feladat a hajátültetés (hajbeültetés) folyamán, hiszen a hajas fejbőr és a homlokbőr találkozása a legfeltűnőbben látszó terület.

 • Az átültetést az elülső hajzóna területén csak finom, 1-2 hajszálas hajtüsző egység graftokkal végezzük. Az elülső hajvonal-hajzóna mindig ívesen a pacienssel tükörnél egyeztetve kerül kijelölésre műtét előtt. Ebben az átmeneti zónában a beültetés mindig szaggatott, asszimetrikus módon történik, hogy elkerüljük azt a zavaró, természetellenes hatást, amelyet egy teljesen egyenes hajvonal adna.
  Hajvonal, elülső hajzóna jelölése az egyenetlen megtöretésekkel Ugyanez a terület hajbeültetés után
  Hajvonal, elülső hajzóna jelölése az egyenetlen megtöretésekkel Ugyanez a terület hajbeültetés után
 • A fejtető több részén elsősorban a 2-3 hajszálat tartalmazó graftokat használjuk, az 1-2 hajszálas graftokkal vegyesen. A beültetés nagy odafigyelést és precíz végrehajtást igénylő tevékenység, ezért hosszú a műtét. Így viszont teljes mértékben biztosítható hogy a beültetett graftok mellett hegesedés nem látszik, a hajnövekedés iránya és a módja a megfelelő technika alkalmazása mellett természetes legyen.
Hajátültetés, hajbeültetés előtt Hajátültetés, hajbeültetés után
Hajbeültetés előtt, halántéktáji és elülső terület pótlása, beültetése Hajbeültetés után, halántéktáji és elülső terület pótlása, beültetése
Hajbeültetés után, halántéktáji és elülső terület pótlása, beültetése Hajbeültetés után, halántéktáji és elülső terület pótlása, beültetése
Hajbeültetés előtt, halántéktáji és elülső terület pótlása, beültetése Hajbeültetés után, halántéktáji és elülső terület pótlása, beültetése
hajátültetés hajbeültetés hajtranszplantáció  előtt

hajátültetés hajbeültetés hajtranszplantáció  után

Hajátültetés előtt elülső hajzóna képe

Hajátültetés után elülső hajzóna képe

Az elülső hajvonal kialakítása a megfelelő technika alkalmazásával teljesen természetes hatással,
és sűrűséggel FUT technikával végzett hajátültetés (hajbeültetés, hajtranszplantáció) után
(Sikos Klinika paciensek)

A Sikos Klinikán végzett eredményes hajbeültetés műtét záloga, hogy az adott pacienshez  leginkább illő módszerrel ép follikuláris egységeket (nem hajszálakat!!)  nyerünk ki az adóhelyről, ezek kellő mennyiségben és a megfelelő módon kerülnek átültetésre, mert csak így lehet biztosítani a hajbeültetés jó eredményét! A hajbeültetés sikere nem a kacifántos (egyébként is semmitmondó) elnevezésen, hanem a hozzáértő végrehajtáson múlik!

Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookiek használatát a cookiekkal kapcsolatos irányelv értelmében.