Testszőrzet -testszőr átültetés, testszőr beültetés (Body Hair Transplantation -BHT) Hajbeültetés hajsűrítés testszőrrel, testszőrzettel.

Sikos Hajbeültetés Klinika tel: +36203733087 e-mail: info@sikos.hu

Vannak olyan paciensek, akiknél már nem áll rendelkezésünkre a haj pótlására elérhető hajmennyiség a fejbőr biztonsági adóhelyén. Ha a fejen lévő adóhely már kimerült, szóba jöhet a testen található szőrzet átültetése a fejbőrbe FUE egyenkénti kihúzásos technikával a haj pótlására, hajdúsítás, hajsűrítés céljára.

 • Mikor alkalmazható a testszőr átültetés? Ha valamilyen oknál fogva a fejen lévő adóhelyről sem csíkvételi, sem FUE eljárással már nem tudunk érdemleges hajmennyiséget kinyerni. Például régebben több hajbeültetés műtét történt, az adóhely feszes, heges.  Ha nagy a kopaszság kiterjedtsége (N.VI-VII) és szükség van a további fedéshez még szőrszálakra.  Hajpótlásra, hajdúsítás, hajsűrítés céljára, vagy hegek fedésére egyaránt alkalmas lehet a testszőrbeültetés.
 • Hova lehet testszőrt ültetni? Természetesen nemcsak fejre, de máshová is lehet átültetni a testszőrt, pl. fanszőr, bajusz, szakáll pótlására.
 • Honnan lehet testszőrt kivenni átültetéshez? A test különböző területeiről (pl. hát, mellkas, végtagok, szakáll) nyerhetünk ki szőrszálakat és ültetjük át, mint hajat. Számolni kell  ilyenkor a visszamaradó pontszerű piciny hegekkel, melyek a testen esetleg jobban látszódhatnak, mint a hajas fejbőrben, mert esetleg itt nincsenek kellő takarásban.
 • Hogyan nő a testszőrzet a a hajhoz viszonyítva? A testszőrzet növekedése eltér a hajtól, vékonyabb és lassabban nő,  így hosszú távon összhatásában általában nem felel teljes mértékben a jó minőségű hajjal történő pótlásnak. Ezért elsődleges adóhelyként többnyire nem ajánljuk alkalmazását. A hajszálak kb. 3-5 évig folyamatosan növekednek, majd nyugalmi állapotba kerülnek kb. 2 hónapra. A pihenő időszakban a hajszálak kihullanak, a hajtüsző a fejbőrben visszafejlődik sejtekre lebomolva. Ezekből a sejtes elemekből képződik az új hajtüsző, amely ismét hajszálakat kezd el termelni.  A testszőrzet esetében a növekvő szakasz jóval rövidebb,  a nyugvó fázis hosszabb, azaz másképpen mondva az átültetett testszőrök egy része mindig nyugvó állapotban lesz és csak egy részük fog éppen növekedni. A növekedésben lévő (anagen) szálak aránya a hajszálaknál 80-90%, a testszőrnél 40-60%.  Felhasználása azonban érdemlegesen szóba jöhet, ha a fejen lévő adóhelyről már nem tudunk  megfelelő, átültetésre alkalmas hajat kinyerni.
 • Hogyan történik a testszőr átültetés? A testszőrzet kinyerése technikailag sokkal igényesebb, nehezebb eljárás mint a fejen lévő haj vétele, így több időt vesz igénybe és költségei is magasabbak annál. A testszőrt FUE módszerrel nyerjük ki, azaz a hajtüszőket egyenként vágjuk ki és húzzuk ki. Számolni kell  ilyenkor a visszamaradó pontszerű piciny hegekkel, melyek a testen esetleg jobban látszódhatnak, mint a hajas fejbőrben, mert esetleg itt nincsenek kellő takarásban.

  testszőr graftok testszőrök mikrokamerával fényképezve
  Testszőr graftok, göndörség miatt láthatóan íveltek Testszőrök a bőrben, látható a ritka elhelyezkedés, többnyire egy, néha kettő szőrszállal
 • Szakállszőrzet kiválóan alkalmas adóhelynek Ha a fej adóterületén kívül szükség van kiegészítésre, használatának értelemszerűen csak a mennyiségi korlát szab határt.

 • Más indikáció lehet a testszőrzet eltávolításának igénye.

Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookiek használatát a cookiekkal kapcsolatos irányelv értelmében.