Hajklónozás Kisszótár

Hajklónozással kapcsolatos kifejezések magyarázata

Klónozás

Genetikailag teljes azonos szervezet „in vitro” ( testen kívüli) előállítása az adott szervezet egy sejtjéből
Táptalaj, sejttenyészet

Művi úton előállított anyag (folyadék, gél stb.) melyben sejtek tudnak növekedni a testen kívül

Dermális papilla

Azok az irhasejtek (fibroblasztok) amelyek a szőrtüsző alsó részébe nyúlnak bele és a szőrtüsző hámsejtjeivel együttműködve szabályozzák a hajnövekedést és a hajciklust.
Follikuláris Sejt Implantáció (FCI)
Haj sokszorosítási technika, melynek során előzetesen tenyésztett dermális papilla sejteket vagy más elemi sejteket juttatnak a bőrbe, hogy ott hajnövekedést inditsanak be.

Follikuláris Neogenesis
Élő hajtüszők új növekedése

Génsebészet

Génanyag technológiai úton való megváltoztatása. Tudományos alkalmazása szóba jön betegségek kezelésénél, mezőgazdasági termelésben vagy biológiai termékek előállításánál.

Génterápia

Egy egyed génanyagának módosítása betegség megelőzése vagy gyógyításának érdekében. Egyfajta eljárás lehet a betegséget okozó hibás gén javítása.

Hajklónozás

Az a folyamat melynek során a hajtüszőből nyert sejteket sokszorosítanak a szervezeten kívül és utána a fejbőrbe visszaültetve ezek új hajtüszők képződését indítják el. Ez nem valódi klónozás, mivel a klónozás általában egy teljes szervezet másolását jelenti vagy bármilyen azonos másolat létrehozását.  A hajklónozás jelenlegi ismert elképzelései szerint sejteket alkalmaznának (melyeket szövettenyészetekben sokszorosítanak) új haj növekedésének megindításához. Ez a fejbőrszövet reakciójának alapján történne és így nem az eredetivel azonos haj növekedne .Megfelelőbb lenne ezt a folyamatot haj indukciónak nevezni. Jelenleg ezek a technikák még nem elérhetőek.

Haj multiplikáció

Az a folyamat melynek során a szőrös bőrben lévő hajszálakat kihúzzák, sokszorosítják és ezután a kopasz fejbőrbe ültetik vissza. Az elképezelés ebben az esetben az, hogy a kihúzott hajtüsző tövénél maradnak növekedési sejtek, melyekből hajszál növekedne. Ezt az eljárást még nem sikerült sikeresen bizonyítani

In Vitro

Kisérlet végrehajtása ellenőrzőtt körülmények között egy előlény testén kívül, pl. egy kémcsőben

In Vivo
Szó szerint az élőben. Kisérlet végrehajtása egy élőlény élő szövetében

Proto-hajak
Piciny hajszerú struktúrák, melyek tenyészetekben képződnek, dermális papilla sejtek és keratinocyták alkotják és amelyek a bőrbe injektálva teljes hajszálakat képeznek

Őssejt

Egy még nem specializálódott (nem differenciálódott) sejt, amelyből a specializált sejtek kifejlődnek.Ezek a sejtek megtartják az a képességüket, hogy megújítsák magukat a sejtosztódás során de nem rendelkeznek a speciális szövetek tuljadonságaival.

Szövetgépészet (tissue engineering)
Megfelelő biomechanikai és fizio-kémiai eljárások alkalmazása a sejtek biológiai működésének helyreállítása vagy javítása érdekében. A fogalmat általában olyan eljárásokra alkalmazzák melynek során teljesen vagy részlegesen szöveteket javítanak vagy pótolnak, pl. csont, porc, ér.

Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookiek használatát a cookiekkal kapcsolatos irányelv értelmében.