Hogyan zajlik a hajbeültetés-hajátültetés műtét klinikánkon? A hajbeültetés műtét folyamata a Sikos Klinikán.

 • A műtét reggelén 1 órával a kitűzött időpont előtt kérjük hogy érkezzen meg a Sikos Klinikára. A késés elkerülésére távolabbról (főleg télen) érkező pacienseknek érdemes az a műtétet megelőző éjszakát már Budapesten tölteni.
 • Kérjük a műtéte megelőzően  fogyasszanak alkoholt, lehetőleg hagyja abba a dohányzását. Könnyű reggelit lehet fogyasztani indulás előtt. Szokásos gyógyszereit javasoljuk a szokásos módon szednie.
 • Elhelyezkedhet kényelmesen szobájában megérkezése után. Mi ellenőrizzük általános állapotát leleteit, vérnyomását, pulzusát, hőmérsékletét.
 • Műtéti előkészítésként feszültségoldó tablettát kap tőlünk.
 • Elkészítjük a műtét előtti fotódokumentációt, illetve az adóhely állapotának mikrokamerával történő rögzítésére. A fedésre kerülő területet, hajvonalat tükör előtt a pacienssel egyetértésben jelöljük be.
 • A haj lenyírását a pacienssel egyezetett módon végezzük el. Az adóhelyet nyírhatjuk teljes egészében (hátul és oldalt), részlegesen vagy csíkban. A befogadóhelyen nem szükséges a hajnyírás (beültetést hosszú hajban is tudunk végezni), de ha ez nem jelent gondot a paciensnek (pl. amúgy is kevés vagy rövid itt a haj) akkor itt is nyírunk.
 • A tényleges műtét ezután kezdődik. A műtőbe az általunk adott betegingben, papucsban kísérjük, de a műtőasztalon már erre nincs szükség, mert ott steril textiliával takarjuk be.

FUE kihúzásos műtét menete:

 • Fertőtlenítjük a műtéti területet. A hajbeültetés -hajátültetés műtétet helyi érzéstelenítésben végezzük. A műtét alatt és után nincs semmilyen fájdalom! Előbb az adóhelyen később a befogadó területen mintegy körkörösen adjuk be a fejbőrbe felületesen kicsi vékony tűvel, óvatosan, lassan az injekciókat a fejbőrbe. Ez a része a műtétnek rövid ideig csekély fájdalommal, illetve kellemetlenséggel jár (2-3 perc összesen), és utána rögtön már érvényesül is a fájdalomcsillapító hatás. amivel a műtét teljes időtartamára tökéletesen lehet biztosítani a fájdalommentességet. A műtét általában 5-6-7 órát vesz igénybe. Jellemző módon a műtét után sincs fájdalomérzés, de egyéni eltérések előfordulhatnak.
 • A hajvételi szakasz FUE műtétnél kb. 3-4 óra, 1-2 alkalommal kb. 15 perces megszakítással. Ezalatt a paciens felkel, mozog, sétál, kinyújtóztatja magát, hiszen a kivétel alatt mozdulatlanul kell oldalán vagy ahasán feküdnie. Természetesen a paciens bármikor mozoghat, ha előre jelzi. (Minden híreszteléssel szemben ilyenkor sajnos nem lehet olvasni vagy tv-t nézni...)
 • A kivétel befejezésekor érzéstelenítjük az adóhelyet és elkészítjük a befogadó nyílásokat.
 • Ezt követően kb. fél órás ebédszünet következik, mely után az implantáció (beültetés) következik félülő helyzetben: behelyezzük az elkészült nyílásokba a kivett graftokat kb. 2-3 óra alatt. Így kb. délután 15-16 óra körül végzünk.

FUE módszerrel klinikánkon egyedülálló módon óránként akár 600-800 teljes, jó minőségű graft kinyerését is tudjuk biztosítani gyakorlatunk alapján.  Egy műtéti napon így átlagosan kb. 1200-1500 graft kerül átültetésre kb.  5-6 óra tiszta műtét idő alatt. Ezzel a paciens műtőben töltött idejét minimálisra csökkentjük, és a graftok a lehető legrövidebb időt töltik szervezeten kívül. Ha túl hosszú lenne a műtét (estig- éjjelig tartana 10-12 órán át, ahogy esetleg más klinikán történik) akkor az érzékeny graftok sokkal  több időt lennének kénytelen a szervezeten kívül tölteni, amellyel jelentősen csökkenhet a túlélési esélyük. A paciensek számára is felesleges lenne a terhelés, nem beszélve a személyzet koncentráló képességének csökkenéséről. Nagyobb mennyiség átültetéséhez a 2 napos műtét sokkal nagyobb biztonságot ad.

A műtét második napja (az előkészítési fázis kivételével) ugyanilyen rendszer szerint zajlik, csak ellentétes oldalakon.

FUT csíkvételi műtét menete:

 • Fertőtlenítés után a csík egész területét érzéstelenítjük injekciókkal. A csíkvétel és a keletkezett sebvonal összevarrása kb. 30-40 percet vesz igénybe, hason fekvő helyzetben. A teljes műtét időből (kb. 6 óra) az érzéstelenítés kb. 5-6 percet vesz igénybe és utána már teljes a fájdalommentesség a műtét egész ideje alatt.
 • Ezután a paciens kényelmes félülő helyzetben helyezkedik el, és érzéstelenítjük az elülső hajvonalat.
 • Következik a befogadóhely hely ellátása, mely idő alatt a csík feldolgozása folyamatosan történik, az összes graftot kb. 3 óra alatt preparáljuk ki. Elkészítjük a befogadó nyílásokat,majd az implantáció következik: a graftokat behelyezzük az elkészült nyílásokba kb. 3-4 óra alatt.

Műtét után

 • A műtét befejeztével turbánszerű fejkötést helyezünk fel, melyet másnap el lehet távolítani és fejápolást, langyos vízzel fejmosást kell végezni. 5-6 napig csak ezt a fejmosást javasoljuk, ezután már ujjakkal lehet finoman tisztítani a fejbőrt és segíteni a pörkök leválását.
 • A homloki duzzanat lecsúszását fejpánt viselésével lehet gátolni, illetve jegeléssel (melyet finom kendőbe csavarva kell a bőrre helyezni) csökkenteni.
 • Kb. egy héttel a műtét után a pörköknek már le kell esni, nem jó, ha még két hét után is találunk pörköket a fejbőrön, mert nem engedik a frissen beültetetett graftokat szellőzni.
 • Megfelelő fejápolás mellett 7-10 nap, de maximum 14 nap elegendő, hogy a műtétet követő zavaró hatások elmúljanak, illetve az adóhelyen a kinövő haj eltakarja a pontszerű hegeket. Ezek a hegek továbbiakban sokat zsugorodnak és gyakorlatilag nem láthatóak még rövid hajban sem.
 • Az átültetett hajszálak akár 3-4 hétig még lassan növekednek, de utána többnyire kihullnak. Az új hajszálak növekedése kb. 3 hónap múlva indul el, ennyi idő szükséges a hajhagymáknak a regenerálódáshoz.

Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookiek használatát a cookiekkal kapcsolatos irányelv értelmében.