Kinek, milyen módszerrel, milyen életkorban javasolt hajbeültetés ?

Kinek lehet szüksége hajbeültetésre?
Ki az akinek nem javasoljuk a hajbeültetés műtétet?

A leggyakrabban előforduló férfias típusú kopaszodásnál a hajritkulás, hajhullás, kopaszság illetve kopaszodás formája, mértéke egyedileg igen eltérő, nagy változatosságot mutat. Általában mindenki igen eltérően ítéli meg a saját hajvesztését. Vannak, akiknek kiterjedtebb kopaszodásuk sem jelent problémát, másoknál már kismértékű halántéktáji hajvesztés is nagyon zavaró lehet. Nagyon sokan a hajhullás, kopaszodás észlelésekor többféle kezelést kipróbálnak. Gyakran éveken keresztül járnak orvostól –orvosig, bár legfeljebb átmeneti javulástól eltekintve a sajnos döntő javulásra nem számíthatnak. A páciensek saját maguk tudják a legjobban megítélni, hogy milyen változást, hajvesztést észlelnek.

Ez az állapot férfiakban és nőkben is (náluk más formában, de ugyanolyan zavaró módon)  előfordulhat. A hajátültetés (hajbeültetés) így egyaránt javasolt és sikeres lehet férfiaknál és nőknél!

Műtéti alkalmasság elbírálása

Hajátültetés (hajbeültetés, hajtranszplantáció, hajáthelyezés) nemcsak,   azoknak a pácienseknek lehet javasolt, akiknél már befejeződött a hajhullás, kopaszok,  vagy erősen kopaszodók, hanem akkor is, ha még zajlik a hajhullás, de már észrevehetően látszódik a hajvesztés.  Nők esetében általában az ún. diffúz hajritkulás okoz problémát, adott esetben erre is megoldás a hajátültetés (hajbeültetés). (Lásd még hajátültetés nőknél)

Javasolt lehet a beavatkozás olyan esetekben is, amikor a kopaszodás csak meghatározott részeken jelentkezik (pl. forgó, halántéktájék, vagy például hölgyeknél, ahol a diffúz ritkulás jellemző-, ha megfelelő az adóhely). Az időben és megfelelő módon elvégzett  hajátültetés (hajbeültetés) műtéttel lehetőség van arra is, hogy a hajas megjelenést szinten tartsuk, tehát egy későbbi hajvesztést, hajhullást is beszámítva jó  hajas megjelenést tudjunk biztosítani, a kopaszság, kopaszodás ne legyen számottevően észlelhető, illetve mindenképpen előnyösebb megjelenést biztosítsunk a paciens számára.

FUT és FUE eljárással nemcsak öröklött kopaszodás miatt végzünk műtéti hajpótlást, hanem jó eredménnyel alkalmazható ez a módszer "szerzett" hajhiányok eseteiben is. Ez elsősorban sérülés, betegség okozta (heges) hajhiány (helyreállító hajbeültetés), illetve zavaró hatású vagy elégtelen eredményt produkáló előző hajátültetés utáni (korrekciós hajbeültetés) esetekre vonatkozik.

Kinek nem javasoljuk a hajbeültetés műtétet?

Leggyakoribb esetek, példák:

 • túl fiatal életkor - nincs lényegi kopaszság, vagy hajhiány. Kopaszodás még zajlik, lefolyása nem ítélhető meg.
 • nagy hajhiány - elégtelen adóhely, paciens rövid hajat akar viselni, nem elégszik meg részleges fedéssel
 • női kopaszodás - elégtelen adóhely, rossz hajminőség. Látható javulás, jó műtéti eredmény nem várható

A műtéti alkalmasságot minden esetben személyes vizsgálat alapján tudjuk felállítani, de tájékoztató véleményt általában fényképek alapján is tudunk adni.

 

Kinek milyen hajbeültetés-hajátültetés módszer javasolt ?

Erre a kérdésre  a paciens adottságainak, elvárásainak ismeretében lehet válaszolni. Az alábbi FUT- FUE összehasonlító táblázatból látható, milyen sok szempont kerül mérlegelésre a személyes konzultáció során, míg a döntés megszületik.  Szakmailag mindkét eljárás teljesen elfogadott és szakszerű, mindegyik technikának vannak előnyei és "hátrányai".

A Sikos Hajbeültetés klinikán a korszerű FUT csíkvételi és FUE kihúzásos módszerek egyaránt elérhetőek. Ezekkel a módszerekkel egyforma eredményt biztosítunk pacienseinknek !
Véleményünk szerint felkészült hajbeültetés klinikán minden elérhető fejlett módszert kell tudni ajánlani az érdeklődőknek.  A hajbeültetés nem ugyanaz a szolgáltatás mindenhol. Mérje fel a különbségeket!

Tekintse meg !
Összehasonlító táblázat FUT (Csíkvételi technika) és FUE (kihúzásos technika) hajbeültetés módszerekről

A Sikos  Hajbeültetés Klinikán rendelkezünk a legkorszerűbb hajátültetés- hajbeültetés eljárásokban való gyakorlattal. Klinikánkon ezért a  FUT csíkvételi és FUE egyenkénti kihúzásos eljárással teljesen egyenrangú eredmény elérését tudjuk biztosítani (természetesen mindig az adott körülmények függvényében.) A két eljárás egymással kombinálható, egymás után elvégezhető, így tudjuk az adóhelyet legjobban kihasználni és a legtöbb hajat átültetni.
A lényeg mindig az ép follikuláris egységek kinyerése és átültetése.
Erről többet olvashat itt...

 • A napi gyakorlatunkban a FUE kihúzásos eljárás van előtérben. Ennek alapvető oka, hogy a hozzánk forduló paciensek zömének igen rövid hajviselete van (lévén, hogy kopaszodnak…) így az adóhely kíméletes felhasználása mindenképpen előnyös számukra. Több helyen lehet olvasni a géppel történő FUE hajvételről (powered FUE, FUE2, FUEE ) mint a "legkorszerűbb" eljárásról. Szakmai véleményük szerint a két módszer megfelelő végrehajtás esetén egyenrangú eredményt tud adni, de semmiképpen sem előnyösebb egyik a másiknál. Erről többet itt olvashat...
 • A csíkvételi módszer többnyire középkorú vagy idősebb korban lévő, hosszabb hajviseletű férfi paciensek és hölgyek számára lehet alkalmas. Ha valaki nem szeretné rövidre vágatni a haját, (ami a FUE a műtéthez szükséges), annak szintén jó megoldás a csíkvételi (strip) hajbeültetés. Ilyenkor már közvetlenül a műtét után sem látszik az adóhelyen a beavatkozás nyoma, hiszen azt a haj takarja.

Érdekes módon mindkét eljárással szemben vannak ellenérzések és ellenvélemények szakmán belül, illetve publikusan, de elsősorban piaci és marketing okokból, és csak másodlagosan szakmai okokból. Sajnos ezek az érvek sokszor nem fedik a teljes valóságot, így félrevezetőek.

A csak hagyományos csíkvételi technikával dolgozó sebészek körében még tapasztalható bizonyos ellenállás a FUE eljárással szemben (szakmai kifogásokra hivatkozva). Bár kifogásaiknak elvileg lehet alapja ( kisebb graftok- több hajsérülés -könnyebb kiszáradás- nehezebb kezelhetőség -kisebb túlélési arány), ezek azonban a megfelelő technikai végrehatás esetén teljesen kiküszöbölhetőek. Az ellenállás igazi oka inkább csak az, hogy teljesen más műtéti "logisztikát" igényel a FUE műtét, mint a FUT csíkvétel. Lényegében új technikát kell betanulni, és ez hosszú időt igényel. Valójában azonban a FUE technika elterjedése a 2000-es évek második felében ellenállhatatlan, főleg a különösen nagy paciens igény, illetve a technika sokoldalú alkalmazhatósága miatt. Manapság azonban  már rendelkezünk azokkal a tapasztalatokkal és eredményekkel is, amelyek a kételkedőket is meggyőzik.

A csíkvételi módszer (FUT) szakmailag teljesen helytálló, elfogadott és eredményes eljárás! Minden olyan információ, amely az ellenkezőjét állítja, téves és alaptalan! Akik ezt állítják, azoknak valószínűleg nincs tapasztalatuk ezzel a módszerrel és nincsenek is felkészülve  sem a végrehajtására.A FUT csíkvételi  módszer a megfelelő indikáció és végrehajtás mellett kiváló végeredményt tud biztosítani. Szó sincs fájdalmas, nehezen elviselhető, komoly szövődményekkel fenyegető beavatkozásról. Ellenkezőleg: a megfelelő gyakorlattal és hozzáértéssel végzett csíkvételi műtét egyszerű ambuláns beavatkozás, kevés kellemetlenséggel és utóhatással!

FUE graftok FUT graftok
FUT csíkvételi módszerrel, a csíkból kimetszett graftok
FUE egyenkénti kihúzásos módszerrel nyert graftok

A Sikos Hajbeültetés Klinikán készült képeken jól látszik, hogy FUT vagy FUE módszer alkalmazása esetén egyforma, teljesen életképes minőségű graftokat tudunk kinyerni a megfelelő gyakorlattal és hozzáértéssel végzett precíz végrehajtás esetén. A hajszálak épek, bőven találunk a follikuláris egységek körül tápláló szöveteket és a hajnövekedéshez nélkülözhetetlen faggyúmirigyeket.

Mikor lehet javasolt FUE egyenkénti kihúzásos hajvételi technika alkalmazása?

 • bárkinek, akinek ez a módszer szimpatikus
 • a paciens rövidebb hajat visel
 • régebbi FUT hajbeültetések után, ha nincs már lehetőség több csíkvételre (túl feszes a fejbőr)
 • hölgyek esetében ahol ritka az adóhely
 • adóhely felhasználásának ez az optimális módja (pl. hajas fejbőrben lévő hegek fedéséhez arcplasztika után)
 • a paciens nem szeretne vonalas heget a tarkótáji adóhelyen

Különleges alkalmazási területek:

 • szokásos adóhely hiányában a szakállszőrzet kiválóan alkalmas adóhelynek részleges pótlásokhoz.
 • Testszőrzet pótlása hajjal (pl. arcszőrzet, mellkas szőrzet, fanszőrzet)
 • szempilla, szemöldökpótlás hajból
 • hegek, nem férfias kopaszodás miatt fennálló hajhiányok pótlása ( pl. hajvonalbeli heges hajhiány)
 • bármilyen más egyedi indikáció alapján

Mikor lehet javasolt FUT csíkvételi technika alkalmazása?

 • Akinek nincs gondja a vonalas heggel
 • Magas hajsűrűség az adóhelyen.
 • Hosszabb hajviselet, ha nem szeretné az adóhelyen a hajat levágatni
 • Egy napos beavatkozással szeretné a legtöbb hajat egyszerre beültettetni
 • Hölgyeknek előnyös.

Alapvetően csak ez a két hajbeültetés módszer  létezik (sokszor egyedi technikai eltérésekkel), aminek egyes vállalkozások az interneten az  üzleti siker érdekében szívesen adnak megkülönböztetésül hangzatos megnevezést. A Sikos Hajbeültetés Klinikán sikeres hajbeültetést felkészült technikával, sokéves tapasztalattal, precíz végrehajtással, korrekt szakmai-orvosi hozzáállással biztosítunk pacienseinknek.

Milyen életkorban ajánlatos elvégeztetni a hajbeültetést?

Igen lényeges a műtéti indikáció, a műtéti terv felállításánál a paciens életkora. Bár a jövóben bekövetkező esetleges hajvesztés megítélése nehéz és sok körülménytől függ, mégis a legtöbb esetben többé -kevésbé megállapítható, hogy mire számíthat a paciens. A műtéti tervet is ennek megfelelően kell felállítani,  az operáló orvos felelőssége, hogy olyan eredményt kell prudukálni amely alkalmas az adott állapot kezelésére, de természetes megjelenést ad 10-20-30 év múlva is. Alapvetően nem az életkor, hanem a hajvesztés mértéke, kiterjedtsége, üteme befolyásolja (többek között)a műtéti indikáció felállítását. Azt is fontos megítélni, hogy lehetséges-e a műtéttel érdemleges javulást elérni.
Túl korai életkorban végzett beavatkozás limitálja az egyébként összességében és műtétenként is átültethető hajmennyiséget egy esetleges későbbiekben kifejlődő nagyobb kiterjedésű kopaszodás kezelésére. Nem is az a kérdés, hogy lehetséges-e (mert biztos, hogy lehetséges), hanem hogy érdemes-e elvégezni a hajátületést. Ha érdemes hajbeültetést végezni akkor tudjuk, hogyan, milyen formában tegyük.

Például: Fiatal, 22-24 éves, N-3-4 fokozatú kopaszodással bíró paciensnél, ahol a családi öröklés és a meglévő hajvesztés egyaránt arra utal, hogy el fogja érni az 5-6-os fokozatot, nem érdemes túl alacsonyra helyezni az elülső hajvonalat, mert a későbbiekben ez egyrészt nem lesz már természetes, másrészt inkább a fejtető irányába ültetjük be a hajat, ahol a további hajvesztés majd amúgy is igényli. Így nem vesztegetjük el a pótlást a túl elül lévő hajvonalra, de jó fedést érünk el a hamarosan hangsúlyossá váló területeken.

A Norwood féle táblázat, amely a férfias kopaszodás folyamatának leggyakrabban kialakuló fokozatait tartalmazza. Lehet, hogy valaki sohasem lépi túl a a hajvesztés 2-3 -as fokozatát akár egész életében sem, mások pedig már a kora huszas éveikben is eljuthatnak a 6-7-es fokozatokba. Természetesen ezek csak az alapformák, és ezeknek nagyon sok, egyedi változata is előfordul.

Az időben és megfelelő módon végzett hajbeültetéssel a hajas megjelenés még komolyabb hajvesztés mellett is szinten tartható!

Szerzett hajhiányok esetében (baleseti sérülés, betegség, műtéti beavatkozás, besugárzás stb. vagy más eredetű hajhiány, hiánnyal járó hegesedés esetében természetesen ugyanúgy van lehetőség hajpótlásra a rendelkezésre álló összes módszer közül kiválasztható legalkalmasabb eljárás elvégzésével.

Milyen évszakban előnyös hajbeültetést végeztetni?

Gyakorlatilag bármikor, az eredmény szempontjából nincs előnyben részesített időszak. A gyakorlatban a paciensek a késő ősztől- kora nyárig terjedő időszakor részesítik előnyben, vélhetőleg akkor lehet sapkát viselni, illetve a nyaralást nem akarják ezzel zavarni.

Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookiek használatát a cookiekkal kapcsolatos irányelv értelmében.