Hajbeültetés hajtüsző egységekkel

A hajas fejbőr nagyon közeli vizsgálatakor jól látható, hogy a hajszálak egymástól jól elkülönülő élettani egységeket képező kis kötegekben, hajszálcsoportokban, azaz hajtüsző egységekben nőnek. Egy -egy ilyen hajszálcsoport egység általában 1-2-3, ritkábban 4-5 hajszálat (hajtüszőt) tartalmaz. A follikuláris egységek között lévő bőrben nincs hajszál. Graftnak nevezzük az adóhelyről kinyert, hajtüsző egységeket (hajszálakat-hajhagymákat) tartalmazó kicsiny bőrszigeteket. (Graft: élő szövet, szövetdarab, amely átültetésre kerül, pl. bőrátültetés, csontátültetés stb.)
A hajbeültetés során tehát az 1-4 hajszálat tartalmazó hajtüsző egységeket, mint graftokat ültetjük át.

hajátültetés hajbeültetés hajtranszplantáció Kéthajszálas graftok Follikuláris egység   keresztmetszeti képe follikuláris egység graftok
Fejbőr közelről, a hajszálak 1-4 hajszálat tartalmazó kötegekben nőnek, ezek a follikuláris egységek Két hajszálas follikuláris egység graft hosszmetszeti képe (átültetésre előkészítve) A follikuláris egység szövettani keresztmetszeti képe, a kerek egységek a hajszálak, mellettük láthatóak a faggyúmirigy részletek és kötőszöveti elemek FUE eljárással kinyert Follikuláris egység graftok

A hajtüsző egység graftokat FUT-csíkvételi módszer esetén a fejbőrcsík nagy nagyítással történő feldolgozásakor, FUE egyenkénti kihúzásos módszer esetén körkéssel történő közvetlen kivágással nyerjük ki a biztonsági adóhelyről.

A Sikos Hajbeültetés Klinikán egyenkénti kihúzással vagy a fejbőrcsík feldolgozásával nyert graftok alkalmazásával, ultrafinom technikával végzett hajátültetés műtéteinkkel egyfomán hatékony  hajnövekedést és sikeres műtéti eredményt tudunk biztosítani pacienseinknek.

A Sikos Klinikán végzett prémium minőségű hajbeültetés biztosítéka

  • a hajtüsző egység graftokat teljes épségben ültetjük át
  • Precíz technikával a legtöbb hajszálat biztosítjuk graftonként

A hajtüsző egységek önálló anatómiai-fiziológiai egységek, amelyeket teljes épségben kell átültetni, mert csak így lehet biztosítani az átültetett hajszálak teljes értékű növekedését!  Ezt csak megfelelő felkészültséggel, gyakorlattal és technikával rendelkező műtéti team tudja biztosítani.
Ezért azok a módszerek, amelyek nem veszik figyelembe ezt a tényt, kockáztatják a  műtét elérhető sikerességét. Más szóval lesz hajnövekedés, de mennyiségében és/vagy minőségében gyengébb mértékben, mint a teljes, ép egységekkel dolgozó FUT- FUE technikánál. Ez a veszély elsősorban a "szálankénti" vagy a "részleges hajszálak" átültetését propagáló módszerek esetében áll fent!
A jó hajnövekedéshez szükséges, hogy az átültetésre kerülő follikuláris egységek- hajtüszők ne sérüljenek meg a kivétel –feldolgozás során. A hajvétel- feldolgozás során az ún. transzszekció, azaz átmetszés miatt a sérült graftokból egyáltalán nem, vagy csak gyengébb hajnövekedés várható. A műtét során némi technikai veszteség elkerülhetetlen, de ha ez 5% alatti, az érdemben nem befolyásolja a műtét eredményét. Minőségi eredményt nyújtó klinikán, mint a Sikos Hajbeültetés Klinikán a transzszekciós arány 5 % alatti!

A Sikos Klinikán mindig az átültetésre kerülő teljes hajtüsző egység graftok száma szerint kalkuláljuk a műtéti díjat!

Hajszálak mérete: 56 -100 mikrométer (0,056 -0,1 mm) Szőr -hajtüsző (follikulus) felépítése
Hajszálak szélessége: 56 -100 mikrométer (0,056 -0,1 mm) Szőr -hajtüsző (follikulus) felépítése

A hajszálak egyes embereknél különböző vastagságúak, így átmérőjük igen eltérő, kb. 0.05 -0.1 mm között van. A hajszálat körülvevő szövetek (a fejbőrben lévő részek) képezik a hajtüszőt (follikulus). Egy átlagos follikulus átmérője kb. 0.42 mm, két hajszálas follikuláris egység (két hajtüszővel) átmérője kb. 0.8 -1 mm.
Túl kicsi, pl. 0.5 -0.6 mm átmérőjű körkéssel biztosan nem lehet épben eltávolítani a két hajszálas graftot. A gyakorlatban ezért mindig előzetesen mikrokamerával mérjük fel a paciensek adóhelyén a hajszálak vastagságát, az esetleges göndörség fokát, a follikulusok nagyságát, sűrűségét stb. Ennek alapján döntjük el a kihúzás megoszlását, illetve hogy milyen típusú, méretű körkéseket szükséges alkalmaznunk a műtét során. Így 0.75 mm -nél kisebb körkést nem alkalmazunk, de ha szükséges 0.9 átmérőjű körkést használunk (pl. vastag hajszálak esetében) Mivel fontos kérdés az adóhely gyógyulása (ritkulás, hegesedés mértéke) ezért tudjuk, hogy lényegében az 1 mm-es körkés sem hagy nagyobb heget, mint kisebb társai.

FUE graftok FUT graftok
FUE egyenkénti kihúzásos módszerrel nyert graftok FUT csíkvételi módszerrel, a csíkból kimetszett graftok

A képeken jól látszik, hogy FUT vagy FUE módszer alkalmazása esetén a Sikos Klinikán egyforma, teljesen életképes minőségű graftokat tudunk kinyerni a megfelelő gyakorlattal és hozzáértéssel végzett precíz végrehajtás esetén. A hajszálak épek, bőven találunk a follikuláris egységek körül tápláló szöveteket és a hajnövekedéshez nélkülözhetetlen faggyúmirigyeket.

Az ún " GHO módszer"  kritikája, félrevezető állítások tisztázása:

Az interneten olvasható ún. Gho módszer állítása szerint a FUE technika (extrakciós. kihúzásos technika ) segítségével "sokszorosítanák" az adóhelyről kinyerhető hajszálakat, sajnos meglehetősen félrevezető módon azt állítva, hogy más technikákkal szemben ez egy jobb módszer, ami egyáltalán nincs így. Ezek az állítólagos" őssejtes multiplikációra" vonatkozó állítások teljesen téves gondolaton alapulnak: amikor egységenként nyerjük ki a graftokat ( FUE), akkor mindig arra törekszünk, hogy a teljes follikulust azaz hajhagymát és hajszálat tartalmazza ( vagy többet) mert csak ez tudja biztosítani a hajszálak teljes minőségű túlélését és növekedését. Az "in vivo multiplikáció"  furcsa elnevezésú tevékenység esetén viszont szándékosan vágják hosszanti vagy haránt irányba félbe a hajszálakat azzal a félrevezető indokkal, hogy a bent maradó részből újabb hajnövekedés induljon majd meg és ez újra kinyerhető legyen. Ezzel az elképzeléssel két probléma van. Az egyik az, hogy így csak a hajszálak egyik részét tudják átültetni. Bár ebből is lehet valamilyen hajnövekedést kapni, de messze nem abban a minőségben (vastagság, tartás, színezettség) mintha a teljes hajszálat ültenénk át. Az így az elérhető műtéti eredmény ezáltal lényegesen gyengébb lesz a nem kielégítő minőségű hajnövekedés miatt, hiszen a "módszer" éppen azt alkalmazza , amit egyébként a legjobban igyekszünk elkerülni, a hajszálak átvágását, az un. transzszekciót. Ezen kívül gondot okoz, hogy a bentmaradó rész -félhajszálakból növekszik ugyan haj, de ezeket a következő extrakció (kihúzás) alkalmával a környezeti hegesedés miatt nagyon nehéz épségben kinyerni. Így az az állítás, hogy ez a módszer sokkal előnyösebb lenne, mint a csíkvételi technika, vagy a kifinomult FUE műtét semmiképpen nem állja meg a helyét. Ezen kívül ennek az eljárásnak semmilyen kézzelfogható bizonyítékával nem szolgált a szerző amivel elképzelését igazolhatná.

Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookiek használatát a cookiekkal kapcsolatos irányelv értelmében.